embleem_NP
Natuurpunt Merchtem
natuurpunt Merchtem geboortelaan Paddebroeken natuurpunt Merchtem kerkuil Natuurpunt Merchtem poelen Natuurpunt Merchtem Paddebroeken geboortelaan geboorteplek Natuurpunt Merchtem geboortelaan beheerwerken geboorteplek poelen poelen Paddebroeken Merchtem Natuurbeheer natuurwandelingen

Welke kikkers en salamanders leven er in onze natuurgebieden?

Nog nooit een kikker of salamander van kortbij gezien? Zou je graag weten welke soorten amfibieën er allemaal in onze poelen in Merchtem leven? Of had je graag eens gehad dat je kinderen of kleinkinderen kennis maken met wat er zo allemaal leeft in onze poelen? Dan moet je zeker met ons eens meekomen tijdens onze inventarisaties.
Afspraak :
woensdag 27 maart om 19:00u aan het station van Merchtem
zondag 21 april poel in d’Helle : afspraak Weyenberg 2 te Merchtem om 10:00u
De plaatsen waar deze poelen gelegen zijn, zijn bovendien bijzonder mooie plekjes!

Beheerwerken rond een mooie poel aan het station van Merchtem

Een 15-tal jaren geleden hebben we vlakbij het station in samenwerking met "den Bizon" een gebied van iets meer dan een ha aangeplant met houtkanten . Er werd tevens een mooi poel aangelegd. Ondertussen is dat gebiedje uitgegroeid tot een mooi brokje natuur. Het gebied ligt aan de overkant van de spoorweg waar we vorige winter onze "geboorteplek " hebben aangelegd.
De poel in dit natuurgebied dient dringend geruimd te worden. Er valt te weinig zonlicht op, waardoor het leven erin vermindert.
Wij gaan een deel wilgenopslag verwijderen zodat de poel toegankelijk wordt voor de kraan, maar ook zodat de zon terug op het water kan schijnen.
Wij gaan deze werkzaamheden uitvoeren in samenwerking met de kinderen van het zesde leerjaar van de gemeentelijke school "De Plataan".
We gaan samen met hen ook een inventarisatie uitvoeren van deze mooie poel.
Zin om mee te helpen? Handschoenen en laarzen komen zeker te pas.
Afspraak aan het station van Merchtem 27 maart om 08.30u
De voorbereidende werken worden op voorhand uitgevoerd .

Wat is er zo interessant aan ons natuurgebied Paddebroeken?

Kom je dit graag te weten… Wandel dan mee met ons en de kinderen van Ter Dreef of Sint-Donatus doorheen ons natuurgebied.
Afspraak dinsdag 23 april om 09.00u of om 13.00u aan de ingang van de weide te Paddebroeken.

Paddebroeken
beheerwerken
geboorteplek
Paddebroeken
geboortelaan
Natuurpunt Merchtem
Hellepad
Paddebroeken
Hellepad
Hellepad