embleem_NP
Natuurpunt Merchtem
natuurpunt Merchtem geboortelaan Paddebroeken natuurpunt Merchtem kerkuil Natuurpunt Merchtem poelen Natuurpunt Merchtem Paddebroeken geboortelaan geboorteplek Natuurpunt Merchtem geboortelaan beheerwerken geboorteplek poelen poelen Paddebroeken Merchtem Natuurbeheer natuurwandelingen

DAG VAN DE NATUUR : Zaterdag 24 november vanaf 08.30u

Paddebroeken is ons natuurpareltje waar we echt wel fier mogen op zijn.
Onlangs hebben we samen met Natuurpunt ijsvogel de grote poel in d’Helle laten ruimen. Prachtig plekje!
De natuur in dit natuurgebied kan je “zijn gang” laten gaan, maar hier en daar dient er toch ook een onderhoud te gebeuren. Ditmaal gaan we de overhangende takken van de houtkant aan de weide in Paddebroeken, langs de kant van de akkers insnoeien. De knotwilgen zullen op voorhand geknot worden.
De bedoeling is dat de leerlingen van Sint Donatus op maandag 3 december “de rest” opruimen… Zware takken verzamelen. Kleine takken op een takkenmuur gooien.

"Beestenboel" door Dirk Draulans
Dinsdag 11 december 2018 om 20u- Schuur Gemeenschapscentrum Hof ten Hemelrijk, Kloosterstraat 6, 1745 Opwijk

Elke week beschrijft Dirk Draulans in zijn rubriek ‘Beestenboel’ in Knack een dier uit onze Vlaamse leefomgeving.
Hij probeert er telkens een verhaaltje van te maken, met wat relevantie voor het beter begrijpen van het functioneren van de mens.
Hij illustreert dat de evolutie van het leven veel verschillende patronen uitgedokterd heeft, onder meer voor voortplanting en migratie, en dat ons systeem niet noodzakelijk het meest efficiënte is, ondanks het feit dat we tot dusver geweldig goed geboerd hebben. Maar bepaalde diersoorten zijn beter gewapend om het naar evolutionaire normen veel langer uit te zingen dan de mens.
‘Beestenboel’ presenteert op humoristische wijze beesten variërend van onzichtbare mijten die in je wenkbrauwen leven tot een eenzame Groenlandse walvis uit het hoge noorden die voor onze kust terechtkwam. De voordracht passeert langs soorten waarvan het mannetje als een speldenkop in het lichaam van een vrouwtje leeft of waarvan de jongen als ze bijna groot zijn hun moeder opeten. En als u wilt weten wie de slimste vogel ter wereld is of wat het lelijkste dier op aarde is, moet u ‘Beestenboel’ zien.

Toegang: € 5
Leden Natuurpunt: € 2
Organisatie: Natuurpunt Merchtem en Natuurpunt Ijsvogel-Opwijk

Geboorteplek : zaterdag 08 december

Dit jaar werken we terug samen met een particulier om bomen te planten voor de kinderen die geboren zijn in 2017. Het terrein is gelegen vlakbij het station. De mooie poel van ongeveer 100 meters lang op 3 à 4 m breed werd reeds hersteld. Het bos zal worden heraangeplant en er zal een mooie fruitboomgaard worden aangeplant. Een mooi brokje natuur vlakbij het station.
We starten zoals gewoonlijk rond 08.30u. Laarzen en spade komen zeker te pas!
Place to be: stationsstraat komende van Merchtem centrum richting station; juist voor de spooroverweg op uw linkerkant

Zaterdag 22 december : rietkraag achter de voetbalpleinen te Merchtem

Achter de voetbalpleinen van Merchtem ligt er een mooi natuurgebied. Dit gebiedje bestaat uit enkele mooie houtkanten, enkele poelen, evenals een grote vijver. Rond deze vijver heeft het riet een mooie rietkraag gevormd. Deze vijver met rietkraag lokt niet alleen wilde eenden, meerkoet, waterhoen, nijlgans, aalscholvers en bepaalde meeuwen aan, maar ook vogelsoorten zoals rietzanger en kleine karekiet werden er reeds gespot.
Tussen het riet groeit er echter heel wat wilgenopslag. Laten we die wilgen groeien, dan verdwijnt het riet. Niet zo interessant voor het leven in en rond deze vijver. We gaan deze wilgenopslag zoveel mogelijk verwijderen.
Grote snoeischaar, zware bosmaaier, een riek, hanschoenen en laarzen komen zeker te pas.
We spreken af aan de ingang van het park aan de kant van de Onze-Lieve-Vrouwstraat (ter hoogte van het rond punt).
We starten rond 08.30uur.

Paddebroeken
beheerwerken
geboorteplek
Paddebroeken
geboortelaan
Natuurpunt Merchtem
Hellepad
Paddebroeken
Hellepad
Hellepad