embleem_NP
Natuurpunt Merchtem
natuurpunt Merchtem geboortelaan Paddebroeken natuurpunt Merchtem kerkuil Natuurpunt Merchtem poelen Natuurpunt Merchtem Paddebroeken geboortelaan geboorteplek Natuurpunt Merchtem geboortelaan beheerwerken geboorteplek poelen poelen Paddebroeken Merchtem Natuurbeheer natuurwandelingen

Zaterdag 22 december : rietkraag achter de voetbalpleinen te Merchtem

Achter de voetbalpleinen van Merchtem ligt er een mooi natuurgebied. Dit gebiedje bestaat uit enkele mooie houtkanten, enkele poelen, evenals een grote vijver. Rond deze vijver heeft het riet een mooie rietkraag gevormd. Deze vijver met rietkraag lokt niet alleen wilde eenden, meerkoet, waterhoen, nijlgans, aalscholvers en bepaalde meeuwen aan, maar ook vogelsoorten zoals rietzanger en kleine karekiet werden er reeds gespot.
Tussen het riet groeit er echter heel wat wilgenopslag. Laten we die wilgen groeien, dan verdwijnt het riet. Niet zo interessant voor het leven in en rond deze vijver. We gaan deze wilgenopslag zoveel mogelijk verwijderen.
Grote snoeischaar, zware bosmaaier, een riek, hanschoenen en laarzen komen zeker te pas.
We spreken af aan de ingang van het park aan de kant van de Onze-Lieve-Vrouwstraat (ter hoogte van het rond punt).
We starten rond 08.30uur.

Zaterdag 12 januari 2019 : Poel in d'Helle

Samen met Natuurpunt ijsvogel-Opwijk gaan we een takkenmuur aanleggen langs de recent herstelde poel in d'Helle
De rand van deze poel is tamelijk steil langs de kant van het wandelpad ... en om te verhinderen dat de wandelaars er zouden in vallen maken we een fysieke barrière.
We starten rond 09.00u. Handschoenen zeker meebrengen

Vrijdag 25 januari 2019 vanaf 19.30u : Natuurfotografie

Hugo Willocx, lid van onze vereniging en woonachtig in onze gemeente Merchtem is reeds jarenlang natuurfotograaf. Zijn foto's worden regelmatig gebruikt in de boekjes van 'Vogelbescherming'. Het zijn prachtige, unieke foto's waar je de kleinste details van de gefotografeerde vogels kan bewonderen. We krijgen de kans om zijn mooiste foto's over vogels in België en Spanje te bekijken. Deze voorstelling gaat door in het A. De Boeckhuis en start om 19.30u. Deze avond gaat tevens onze jaarvergadering door.
Iedereen is welkom!

Paddebroeken
beheerwerken
geboorteplek
Paddebroeken
geboortelaan
Natuurpunt Merchtem
Hellepad
Paddebroeken
Hellepad
Hellepad